Ny framtid för svenskt bruk

Det många tänker på när de hör ordet ”bruk” är nedskärningar, förlegad syn på arbete och industrialismens fall. Men det händer en del saker bland bruken i Sverige. I alla fall i Hylte.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om bruken som byggde Sverige och att det finns över femtio olika bruk att besöka för den som är intresserad av både arbetar- och industrihistoria. Det finns särdeles många att besöka i allt från Medelpad till Västmanland och Uppland. Många är anlagda redan under 1600-talet och har vackra hus omkring sig från samma tid i vit puts och slaggsten.

 

Ny framtid för nedlagda bruk i Sverige?

 

I många bruk har det slutat som för Igelfors – nämligen med konkurs och uppsagd, besviken personal. Som det går att läsa om i Norrköpings Tidning bland annat.

 

I Lantbrukets Affärstidning  och Ny Teknik går det att läsa om hur ett tidigare papperstillverkande bruk nu tar upp kampen mot plast för att gå mot en ny, grön framtid. Det är pappersbruket i Hylte som investerar för inte bara miljön men även för kommande generationer. För bara några år sedan var det vardag med nedskärningar – nu breddar man verksamheten med så kallad granulatproduktion. Lokalerna står tomma sedan den gamla massafabriken helt avvecklades efter år av minskad produktion och ständiga nedskärningar. Som tur är står anläggningen kvar och kan användas till en helt ny produktion. Med en jätteinvestering på hela 120 miljoner kronor installerar man nu processutrustning för att starta projektering och tillverkning under första kvartalet nästa år. Det som dock tar längst tid är maskinleverantörernas leveranstider.

 

Det anrika bruket är ett av landets största för tidningspapper. Och då den marknaden vikt de senaste åren med nedskärningar som följd har en parallell utveckling för att hitta nya verksamheter pågått – Ny Teknik

 

Scroll to top